En mand med grønt fokus

Mogens Jensens passion for rene råvarer er dybfølt og går helt tilbage til dengang, hvor økologi var noget, der var begrænset til nogle få hylder  i en specialbutik. Her fortæller han om, hvad der for alvor fik hans passion til at gro og Grøn Fokus til at spire.

Økologi var engang en passion for de få idealister. I dag er økologi en forretning i vækst. For salget af økologiske varer steg alene sidste år med 12 %, og især steg salget af frugt og grønt markant med hele 28 %. Det giver et tydeligt billede af, at danskerne er klar til mere økologi. Både i den daglige husholdning og i de professionelle køkkener.

“Jeg var tændt på idéen om at redde verden eller i hvert fald den, der var omkring mig.”

Grøn Fokus er en økologisk totalleverandør af håndplukkede kvalitetsfødevarer til hele Danmark. Det var Mogens Jensen og hans svoger, som allerede i 1999 så potentialet i at få de små grønne producenter i fokus. Og hvis de kunne, ville de gerne omlægge hele verden til økologi.

Men sådan har det ikke altid været. I 1970’erne såede Mogens Jensen de allerførste frø til Grøn Fokus. Han var dengang en ung landbrugsmedarbejder på Lolland. En dag efter at have sprøjtet på marken, stod han tilbage med en kvart tank sprøjtemiddel. Han spurgte landmanden om, hvad han skulle gøre ved det og fik besked på enten at køre en ekstra tur på marken eller hælde det ud i kloakken. ”Det ville jeg simpelthen ikke, for hvis der skal sprøjtes, så er det fordi, det er nødvendigt – og ellers ikke. Så jeg satte traktoren i stalden, og herefter ophørte vores samarbejde”, fortæller Mogens.

”Der var ikke rigtig noget, der hed økologi på det tidspunkt. Det var enten biodynamik eller noget Rudolph Steiner, som jeg havde lidt svært ved at forstå og forholde mig til. Men jeg var tændt på idéen om at redde verden eller i hvert fald den, der var omkring mig. Derfor startede jeg på den økologiske landbrugsskole og tog min uddannelse der”.

Mogens drev økologisk landbrug og var ansat som driftsleder i 4 år. Men da Mogens og hans kone skulle have deres andet  barn, blev prioriteterne i familien nogle andre. Så for at få  mere tid til børnene, flyttede de til Vestsjælland, hvor Mogens  startede med at lægge kantiner om til økologi. Han kunne se et  behov for mere oplysning om praktisk økologi rundt omkring i køkkenerne.

Nyt grønt fokus

Sammen med sin svoger startede Mogens derfor Grøn Fokus i 1999 med henblik på at samle små økologiske producenter. I starten kun de helt små og lokale, men senere med økologiske råvarer fra hele verden. ”Vi havde en ambition om at hjælpe og vejlede folk til at bruge råvarer, når de er i sæson. For økologisk eller ej, så smager tingene bare bedst, når de er i sæson”, fortæller Mogens.

Grøn fokus hjælper i dag med at skabe kontakten mellem de små økologiske producenter og de professionelle køkkener, så alle de dejlige råvarer kan komme fra jord til bord.

Økologien er i vækst

Et af de steder, der gør fra jord-til-bord-tanken mulig, er Grønholtgård på Glænø, som i øvrigt også er en af leverandørerne til  Grøn Fokus. Markerne dækker 70 hektar, 10 hektar med grøntsager og  krydderurter, og de sidste 60 hektar med korn og græs. På markerne  er afgrøderne lige nu på vej op af jorden. Både purløg, persille og nye  kålskud med masser af sprødhed, friskhed, struktur og power i smagen.

Og Grøn Fokus har travlt med at få grøntsagerne fra Grønholtgård – og mange  andre økologiske producenter – ud til de professionelle køkkener. For både  restauranter, caféer og kantiner har en stor interesse for at få endnu mere økologi ind i køkkenet. Og vi har sandsynligvis kun set toppen af guleroden.

Prøv de økologiske produkter fra Grøn Fokus!

Se sortimentet på Catering Engros' webshop

Køb Grøn Fokus  

Se seneste nyheder