Hvorfor skal du vælge økologi?

Der findes mange gode grunde til, at det er både godt og sundt at vælge økologi. For eksempel passer du både på vores miljø og natur og skaber bedre kår for dyrene, når du vælger økologi.

I økologisk landbrug anvendes der ikke sprøjtegift – som i konventionelt landbrug. I stedet anvender man oftest rovinsekter, virus og bakterier, der angriber visse skadedyr som del af en naturlig proces. I økologisk landbrug har markerne derfor mere ukrudt og urter, hvilket betyder langt flere vilde planter og dyr på de økologiske arealer end på de konventionelle. Således er økologi med til at sikre den danske natur på længere sigt.

Rene, naturlige fødevarer er et vigtigt grundprincip i økologi. I fødevareindustrien er det tilladt at anvende 379 forskellige tilsætningsstoffer med E-numre. Disse er for eksempel, antioxidanter, farvestoffer, konserverings- og sødemidler m.m. I økologisk landbrug, er det derimod kun tilladt at tilsætte 49 af dem, hvis nødvendigt. I økologiske delikatesser som for eksempel is, sodavand og chokolade, undgår du omkring 22 kunstige sødemidler, der indgår i ikke-økologiske produkter.

Derudover har forskere på det britiske lægevidenskabelige tidsskrift, The Lancet, bevist, at særlige tilsatte kunstige farvestoffer og sødemidler i ikke-økologisk landbrug gør det sværere for børn at fokusere og lære, samtidig med at de bliver mere hyperaktive end ellers. Særligt omtales E-nummeret natriumbenzoat (E-211), som ved fremstilling af fyrværkeri også bruges som brændstof.

Når du vælger økologi, undgår du også nitrit, som er en salte, der ofte bruges til farvning, saltning og konservering af ikke-økologiske kødprodukter. Nitrit er giftigt for dyr og planter, og man mistænker, at nitrit i kødprodukter kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet. Kig efter E-numre, hvis du vil undgå nitrit. Er E-numrene E-249 og E-250 tilsat, er der nitrit i produktet.

Bedre kår for dyrene er endnu et grundprincip i økologi. Økologiske køer, grise og høns m.m. har adgang til udearealer, mere plads og får økologisk grovfoder. Dertil er det for eksempel ikke tilladt at tilsætte syntetiske farvestoffer i foderet hos høns, som man ofte gør i ikke-økologisk landbrug for at producere den fine og ellers naturlige gule æggeblomme.

Vælg øko, fordi:

  • Du undgår sprøjtegifte i din mad
  • Din mad smager af mere
  • Du får rene varer uden sminke
  • Økologi skaber bedre forhold for dyr
  • Økologi er godt for vores grundvand
  • Du slipper for GMO i din mad
  • Økologi er godt for verdens ulande
  • Økologi er godt for vores miljø